MONITORING MÉDIÍ  21.10.2024  

1. Obavy z novely  

20.10.2024  NOVA - Televizní noviny
pořadí: 14

Klíčová slova: nevidomých (2); MPSV; nevidomí; postižené; postiženým; zdravotně

Martin Pouva, moderátor
--------------------
Dávky zdravotně postiženým bude nově vyplácet podle novely zákona správa sociálního zabezpečení.

Kristina Kloubková, moderátorka
--------------------
Žádosti by se měly podávat i elektronicky přes aplikaci Ministerstva práce a sociálních věcí. Jenže lidé s postižením mají strach, že jim nový systém život spíš zkomplikuje.

Lukáš Kubát, redaktor
--------------------
Prezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých České republiky právě pomáhá jako jeden z dobrovolníků v rámci sbírky Bílá pastelka. Stejně jako další organizace má ale trochu obavy z novely zákona o sociálních dávkách. Ta mění systém vyplácení. Od září příštího roku totiž dávky na péči a pro postižené bude místo Úřadu práce vyřizovat Česká správa sociálního zabezpečení.

Luboš Zajíc, prezident Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR
--------------------
Obáváme se, že to může přinést rozkolísání celého systému, a vzpomínáme si, jak v roce 2012, kdy to vlastně přecházelo na Úřad práce, tak jak výrazně se prodloužily lhůty pro vyřízení všech příspěvků.

Lukáš Kubát, redaktor
--------------------
Žádosti by se mohly nově posílat i elektronicky v rámci aplikace Jenda. Právě nevidomí ale mají obavy, zda bude fungovat vše tak, jak má. Ke kritice se přidává i Národní rada osob se zdravotním postižením.

Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením
--------------------
Já odhaduju, že nejméně třetina lidí, kteří potřebujou tyto dávky, neumí online a budou chodit na ty úřady a vyžadovat, aby úřad vypsal žádanku za ně, a protože těch úřadů je méně, tak se obávám, že to může být jenom k horšímu.

Lukáš Kubát, redaktor
--------------------
Ministerstvo práce a sociálních věcí naopak tvrdí, že díky změnám se systém vyřizování dávek a jejich vyplácení zrychlí.

Petra Rambousková, vedoucí oddělení správních činností nepojistných dávek a koncepce LPS, MPSV
--------------------
Jednotlivá dílčí opatření nám totiž umožňují zkrátit celkovou lhůtu pro vydání rozhodnutí až na 60 či 90 dnů v závislosti i na součinnosti žadatele. Jsme si vědomi, že přechodné období okolo účinnosti zákona může klást větší nároky na klienty i na úřady.

Lukáš Kubát, redaktor
--------------------
Doposud trvalo vydání rozhodnutí až 135 dní. Podle ministerstva se tak celé řízení zrychlí zhruba o třetinu. Lukáš Kubát, televize Nova.

 
 
© NEWTON Media, a. s., tel.: +420 225 540 801-2, www.anopress.cz, obchod@anopress.cz